Vrienden van de Voetveren

Historische veerponten

De website van de Vrienden van de Voetveren richt zich met name op de veerponten die tegenwoordig varen.
Toch is het best aardig om ook wat aandacht te besteden aan pontjes van weleer.

Op deze subpagina vindt u diverse foto's van historische veerponten.
Klik op een kleine foto, en bekijk de grotere foto van een veerpont van vroeger.

 

A'dam-Rijn
Arnemuiden
Batenburg
Capelle
Diemen
Dordrecht
Den Briel
Eck en Wiel
Elsloo
Genemuiden
Hekendorp
Hoek v.Holland
Houten
Kessel
Leerdam
Leerdam
Lith
Lith
Looveer
Maassluis
Neer
Nij Beets
Nijmegen
Papendrecht
Papendrecht
Papendrecht
Papendrecht
Rotterdam
Rotterdam
Rotterdam Schie
Rotterdam Overschie
Sassenheim
Slikkerveer
Stampersgat
Tholen
Tricht
Utrecht
Utrecht
Varik
Velsen
Vlissingen
Wijk b.Duurstede
Zijpe
Zweth
Zwijndrecht

Vlissingen - Breskens

De motorveerboot "Koningin Wilhelmina" varend in buitenhaven van Vlissingen op weg naar Breskens.

De "Koningin Wilhelmina" was de eerste ro/ro motorveerpont van de Provinciale Stoombootdiensten in Zeeland (PSD)

Foto: verzameling W.J.Kusee.

Arnemuiden

Zeeuwse boerinnen uit Arnemuiden met hun melkemmers onderweg met een voetveer over de Arne tussen Arnemuiden en Middelburg. De veerbaas (met hoed op) houdt de kabel vast waarlangs de pont naar de overkant wordt getrokken.

Foto: verzameling W.J.Kusee.

Tholen

Oud en nieuw bij elkaar. Op de voorgrond de gemeentelijke veerpont van Tholen. Vroeger was Tholen nog een echt eiland. Deze pont onderhield de verbinding van het einland in de provincie Zeeland naar Noord-Brabant. Op de achtergrond zien we de bouwwerkzaamheden aan de "nieuwe" verkeersbrug, die binnen afzienbare tijd de pont zou vervangen.

Foto: verzameling W.J.Kusee.

Stampersgat - Fijnaart

Een allang verdwenen pont. Tussen Stampersgat en Fijnaart (Noord-Brabant) over de Dintel voer deze pont. De veerbaas is hard aan het werk om de kabelpont naar de overkant te trekken.

Foto: verzameling W.J.Kusee.

Capelle a/d IJssel - Krimpen a/d IJssel

De veerboot van Capelle a/d IJssel naar Krimpen a/d IJssel over de Hollandse IJssel. Lange tijd was deze pont de enige mogelijkheid om vanaf Rotterdam in de Krimpenerwaard te komen. Pas in de jaren '50 van de vorige eeuw werd de Algerabrug gebouwd, die de pont verving.

Foto: verzameling W.J.Kusee.

Hekendorp

Een fraaie foto van een trekpont, zoals deze tot 1991 nog voer. Tussen Hekendorp en Boven-Haastrecht was er deze pont te vinden over de Hollandse IJssel.

Foto: Meta de Visser, verzameling Vrienden van de Voetveren.

Zweth

Een manier van voortbewegen, die tegenwoordig niet meer voorkomt in Nederland. De pontbaas duwt de pont met een stok naar de bodem vooruit. Dit veerpontje voer over de Delftse Schie tussen Kandelaar en Zweth.

Foto: verzameling Vrienden van de Voetveren.

Tricht

Een allang verdwenen plaatje. In Tricht (nabij Geldermalsen) voer deze pont over de Linge. Er konden zelfs auto's en boerenwagens mee.

Foto: verzameling Vrienden van de Voetveren.

Velsen

Twee foto's van heel vroeger, toen bij Velsen over het Noordzeekanaal deze kleine motorveerpont voer. Deze motorveerboot bestaat nog en wordt door een hobbyist opgeknapt om weer te gaan varen, echter niet als veerboot.

De firma Donkersloot exploiteerde dit voormalig voet-/fietsveer, bij de bewoners van Velsen-Noord en Velsen-Zuid bekend als de bootjes van Donkersloot.

Foto's: verzameling H.Mulder / Rien Roodzant.

Amsterdam-Rijnkanaal

Een foto van eind jaren '60. Over het Amsterdam-Rijn kanaal voeren een zestal veerwagens van Rijkswaterstaat, o.a. bij Nieuwersluis zoals op deze foto. Eigenlijk kun je niet spreken van varen, want de pont (veerwagen) reed over rails, die waren gelegd op de bodem van het Amsterdam-Rijnkanaal. De veerwagen rijdt dwars over het kanaal. De te vervoeren auto en fietsers staan in de lengterichting van het kanaal. De veerwagen landt aan in een inham, de auto en wielrijders verlaten de veerwagen links aan de overzijde weer rechts.

De veerwagens zijn verdwenen na de verbreding van het Amsterdam-Rijnkanaal.

Foto: verzameling Henk de Leeuw.

Tijnje - Nij Beets

Een foto van het pontje tussen Tijnje en Nij Beets in vroeger dagen. Op de foto staan de heer en mevrouw (Jeltsje) Dijkstra, welke van 1934 tot 1950 het Pontje hebben bediend en de molen in die periode hebben bewoond. Sins het jaar 2003 vaart er een zelfbedieningsveer.

Foto: verzameling Theo Dam.

Huissen - Loo

Een foto van het Looveer tussen Huissen en Loo, ons toegestuurd door A.Niels. De datering was niet exact te geven, maar door te kijken naar bepaalde, voor de auteur bekende personen, zal de datering ergens rond het jaar 1900 liggen.

Foto: verzameling Looveer Huissen.

Hoek van Holland - De Beer

Het veer van Hoek van Holland naar "de Beer", een natuurgebied dat min of meer bij toeval is ontstaan bij Hoek van Holland door de aanleg van de Nieuwe Waterweg. Het veer voer van 1935 tot 1967, toen het natuurgebied moest wijken voor de aanleg van de Europoort.

Foto: verzameling Ed Buijsman.

Zijpe - Anna Jacobapolder

Stoomboten, zoals ze vroeger voeren in de Zeeuwse wateren. Hier de boot van Zijpe naar Anna-Jacobapolder in het jaar 1929.

Foto: beeldbank van de gemeente Schouwen-Duiveland.

Dordrecht - Papendrecht

Een foto van een heel oudje. De pont van Dordrecht naar Papendrecht, zoals de schilder Andreas Schelfhout (1787-1870) deze heeft afgebeeld.

Foto: verzameling Karel Brouwerens.

Elsloo

Soms zie je verrassende beelden op schilderijen of aquarellen. Bovenaan een aquarel van de pont bij Elsloo, zoals getekend door C.Rol, en opgenomen in een album van Jac.P.Thijsse uit 1938.

Daaronder zien we dezelfde lokatie, maar dan slechts enkele jaren geleden.

Sassenheim

De Sassemer pont op de foto. Deze was gelegen over de Ringvaart van de Haarlemmermeer, net bij de grens tussen Sassenheim en Lisse. Voor auto's (nou ja, n auto per keer) was er een grote pont, zoals we op de foto zien. Voetgangers werden met een roeiboot overgezet.

Voor de boot uit zwom meestal een zwaan. Deze zwaan gaf in de winter aan of er nog kon worden gevaren; als de zwaan op het ijs kon blijven staan, dna staakte de veerman het overzetten met de roeiboot.

Foto: Verzameling Cas Juffermans.

Varik

Een foto van een zeilboot als veerpont. Deze foto dateert van rond 1930, toen deze boot bij Varik voer. Veerman Gijs van Berghem zett je toen over voor 10 cent. Voor 15 cent mocht ook een fiets mee.

Foto: verzameling Alex Olzheim.

Rotterdam

Rotterdam, pont over de Maas, omstreeks 1910.

Foto: verzameling Vrienden van de Voetveren.

Rotterdam

Rotterdam - Gemeentepont over de Maas (Heen en Weer XVII).

Foto: verzameling Vrienden van de Voetveren.

Rotterdam

Kabelpontje over de Schie in Rotterdam, omstreeks 1925.

Foto: verzameling Vrienden van de Voetveren.

Leerdam - Asperen

Pontje Leerdam - Asperen over de Linge. Er hangt een bel hangt, waarmee men de pont kan roepen. De pont is een roeiboot.

Foto: verzameling Vrienden van de Voetveren.

Slikkerveer - Kinderdijk

Pontje Slikkerveer - Kinderdijk (deze pont heeft gevaren tot juni 1973).

Foto: verzameling Vrienden van de Voetveren.

Wijk bij Duurstede

De pont bij Wijk bij Duurstede, waarschijnlijk ongeveer in het jaar 1947.

Foto: verzameling Ed Buijsman.

Genemuiden

Een beeld uit n van de Verkade-albums van Jac.P.Thijsse. Het is de pont bij Genemuiden. Het jaartal moet vr 1914 zijn, want dat was het jaar dat het album werd uitgegeven.

Foto: verzameling Ed Buijsman.

Eck en Wiel

Een beeld uit n van de Verkade-albums van Jac.P.Thijsse. Het is de pont bij Eck en Wiel. Het jaartal zal rond 1937 zijn.

Foto: verzameling Ed Buijsman.

Nijmegen - Lent

Hierbij een afbeelding van de pont tussen Nijmegen en Lent. Het pontje had de naam 'Zeldenrust' en deed dienst tot 1936. In dat jaar werd de Waalbrug in gebruik genomen. Merkwaardig is de aanduiding 'Gierbrug' op de ansichtkaart.

Foto: verzameling Ed Buijsman.

Dordrecht

De stoompont Veerdienst XI in Dordrecht. Het jaartal is onbekend, maar moet ergens tussen 1932 en 1939 liggen, want in 1932 is de boot in dienst gekomen, en in 1939 is de verkeersbrug in Dordrecht in gebruik genomen. De foto komt uit de historische collectie van Rijkswaterstaat. De foto staat afgebeeld in het boek Heersen en beheersen, Rijkswaterstaat in de twintigste eeuw van Willem van der Ham, 1999.

Foto: verzameling Ed Buijsman.

Lith

De pont in Lith. De foto is van omstreeks 1960 en komt uit boekje Het onbekende Nederland, Deel 1 Noord-Brabant/Limburg van Dr L van Egeraat..

Foto: verzameling Ed Buijsman.

Neer - Beesel

De pont van Neer naar Beesel. Pierre Bongers in de beginperiode met het roeibootveer.

Foto: verzameling familie Bongers.

Dordrecht - Papendrecht

De pont van Papendrecht naar Dordrecht enkele tientallen jaren geleden. De boot is de Corien. Deze voer samen met de Jorina op deze route. Meestal werd met de Corien gevaren.

Inmiddels vaart deze boot hier niet meer. Als iemand weet of, en zo ja, waar de Corien nu vaart, dan mag hij/zij dat melden.

Foto: verzameling Robert Molenaar.

Dordrecht - Papendrecht

De pont van Papendrecht naar Dordrecht enkele tientallen jaren geleden. De boot is de Jorina. Deze voer samen met de Corien op deze route. Meestal werd met de Corien gevaren. In het spitsuur voer ook de Jorina. De Jorina was de grootste van de twee.

Inmiddels vaart deze boot hier niet meer. De Jorina is omgebouwd tot partyschip en vaart nu in het Rotterdamse havengebied.

Foto: verzameling Robert Molenaar.

Dordrecht - Zwijndrecht

De pont van Zwijndrecht naar Dordrecht enkele tientallen jaren geleden. De boot is de Adri. Deze boot leek sterk op de Corien, die op het veer van Papendrecht naar Dordrecht voer. De Adri is in oktober 1980 op een stille zondagmiddag op de Oude Maas door een tanker aangevaren en gedeeltelijk gezonken. Hierbij zijn 6 personen verdronken.

Nadat de exploitatie van de veren door de Gemeente Dordrecht was overgenomen is de Adri gekocht door het GVB in Amsterdam en verbouwd voor een tweede leven als IJveer 34.

Foto: verzameling Robert Molenaar.

Utrecht

En van de pontjes die over de stadsbuitengracht van Utrecht voeren. De foto zal zo ongeveer rond 1900 zijn genomen.

Foto: verzameling Ed buijsman.

Utrecht

En van de pontjes die over de stadsbuitengracht van Utrecht voeren. De foto zal zo ongeveer rond 1900 zijn genomen.

Foto: verzameling Ed buijsman.

Den briel

De "Coppelstock", de oude reserveboot van het veer bij Den Briel.

Foto: verzameling Peter Sylvia.

Batenburg - Demen

Het veer bij Batenburg (naar Demen), waar in 2007 weer een nieuwe veerpont voor voetgangers en fietsers is gaan varen. In lang vervlogen tijden konden nog paard en wagen mee, zoals op deze foto is te zien.

Foto: verzameling Henk v.d.Dobbelsteen.

Leerdam - Asperen

De veerpont van Leerdam naar Asperen in de jaren '30 van de vorige eeuw.

Aan de Leerdamse kant van de veerdam stond een klein wachthokje (rechts op de foto), waar de veerman op een klant wachtte. In het hokje had hij een kacheltje staan, waar hij restafval van een schoenmaker verstookte (rubberhakken, zolen, enz). Als de wind zuidweest stond, was de stank in het dorp niet te harden.

Foto: A.Bats.

Maassluis - Rozenburg

De veerpont "Hoofdingenieur van Elzelingen" van het veer Maassluis - Rozenburg. De vrachtwagen met balen staat dwars op de boot. Aan de zijkant van de boot zien we de laadklep.

Foto: verzameling J.Gijzen.

Papendrecht - Dordrecht

Enkele foto's van het autoveer dat tussen Dordrecht en Papendrecht voer. In september 1967 is het omgezet in een fiets-/voetveer, nadat de Merwedebrug in de N3 was geopend.

Bovenste foto :
Veerboot "Veerdienst V" in Dordrecht aan de kade.

Onderste foto :
Veerboot "Veerdienst IX onderweg op de Merwede. Achteraan de Veerdienst XIII die net uit Dordrecht is vertrokken.

Foto: verzameling F.Bothof.

Amsterdam Rijnkanaal

Over het Amsterdam Rijnkanaal voeren/reden diverse speciale veerponten. Het waren veerwagens, die reden op rails die op de bodem van het kanaal waren bevestigd. Hier zien we de veerwagen van Houten bij de Veerwagenweg (tegenwoordig Veerwagenpad). Op de pont zien we een boer met zijn koeien. Degene die ons de foto toestuurde vertelde er bij, dat de koeien zeer angstig waren als ze met de pont mee moesten. De melk gift was de dagen daarna dan minimaal.

De veerwagens over het Amsterdam Rijnkanaal zijn wegens verbreding van het kanaal per 1 november 1972 gestopt. De foto dateert uit 1965.

Foto: Fam.Sturkenboom, verzameling Jan Dijkstra.

Rotterdam Overschie

In Rotterdam Overschie was lang geleden dit fraaie pontje te vinden bij het buurtschap De Schans. Waar nu de Schansweg met een brug over de Schie gaat, vonden we vroeger dit pontje. De veerbaas trok de pont met een houten klos over het water.

Foto: Verzameling Ed Buijsman.

Over het Amsterdam-Rijnkanaal voeren (of liever gezegd, reden) diverse veerponten. Het waren eigenlijk geen veerponten want ze reden over rails, die op de bodem van het kanaal waren bevestigd. Het was dus eigenlijk een soort trein. Maar ja, omdat het toch over water ging, noemen we het gerust een veerpont.

Hier een foto van de veerpont in Diemen van de Overdiemerweg naar het PEN-eiland. Wanneer de foto is genomen weten we niet precies, maar in ieder geval voor 27 november 1970. Op die datum is de pont aangevaren door een schip in het Amsterdam-Rijnkanaal en onherstelbaar vernield.

Foto: Verzameling Alex Wijsman.

Het veer in Lith bestaat al vele jaren. Hier een foto uit de tijd rond de Tweede Wereldoorlog. Wat vooral opvalt is het feit, dat het veer erg laag gelegen is. De oprijklep ligt als het ware vrijwel in het water. De pontbaas op de foto zal regel wel natte voeten hebben gekregen.

Foto: Verzameling Henk Cobussen.

Een oude schoolplaat uit de serie Aardrijkskundige Wandplaten van Nederland toonde dit veer. De platen werden uitgegeven door uitgeverij Noordhoff. Het is plaat 13, met als titel De Maas in Limburg. Volgens ons is de kerktoren op de achtergrond die van Kessel, dus de veerpont is die van Kessel naar Beesel.

Foto: Verzameling Ed Buijsman.

Bezit u ook een foto of een ansichtkaart van een oude veerpont?
Als u een (digitale) copy opstuurt wordt misschien ook uw foto op de website geplaatst.
Stuur gerust een mailtje aan .